top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRiekske

Smakelijke bloemen

Bloemen sieren onze tuinen en huizen, maar ook op je bord maken ze je gerecht een waar kunstwerk. Eetbare bloemen hebben een eigen smaak en vele bijzondere eigenschappen.

Meer weten over welke bloemen je kunt eten en hun werking op jouw gezondheid, lees dan vooral verder..



Geneeskrachtige werking van 'onkruid'

Elk seizoen heeft zijn eigen bloeiende bloemen en dat geldt ook voor eetbare bloemen.

In het voorjaar kun je veel paardebloemen vinden en die smaken eigenlijk best goed. Je kunt de bloemen en de jonge bladeren goed eten. Daarbij zitten er behoorlijk wat voedingsstoffen, zoals vitaminen B,C,D en E, mineralen en fytonutriënten, dit zijn kleine planten stofjes met geneeskrachtige werking.

Kies als je gaat plukken wel een plekje waar niet gespoten wordt en geen auto’s rijden, om gifstoffen te vermijden.


Wildplukken

In het voorjaar en zomer kun je volop genieten van al het moois en lekkers om je heen. Wat erg leuk is om te doen is een wildpluk tour onder leiding van een bioloog of natuurvoedingsdeskundige of bezoek een keer een pluktuin, waar je zelf bloemen mag plukken.

Je zult verstelt staan wat voor eetbaars er gewoon in het rond groeit en bloeit! Ook de Avogel tuinen bij t Harde op de Veluwe zijn voor kruidenliefhebbers echt de moeite waard.


Welke bloemen zijn eetbaar en welke niet?

Er zijn bloemen die je beter kunt laten staan. Boterbloemen en tulpen eten, daar word je ziek van. Sommige bloemen hebben spierverlammende uitwerkingen zoals het sneeuwklokje. Eet dus nooit een bloem op die onbekend is voor jou. Onder dit artikel staat een lijst van bekende bloemen die eetbaar zijn.


Het klavertje is bijvoorbeeld een geneeskrachtig plantje met witte of rode bloem, die je zo kunt plukken en vers in gerechten kunt gebruiken of kunt drogen voor thee. Je kunt zowel de bloem als het blad gebruiken en is bijzonder heilzaam als ontgifter en wordt ook ingezet bij o.a. ademhalings- , overgang- en prostaatklachten. Daarbij heeft het een ontspannende werking op spieren en zenuwstelsel. Dus de natuur in en plukken maar!


Delicatesse

Heb je een moestuin of kruiden in je tuin, laat de planten eens doorschieten, zodat ze gaan

bloeien. De bloemen van kruiden zoals koriander, lavendel en tijm kun je eten, net als het blad. Ook komkommerkruid en bieslook hebben eetbare bloemen. Een ware delicatesse is de bloem van de courgette. Rol de bloem door een eiwitmengsel en bak ze in een laagje olie. Je kunt de bloem ook vullen met een paddenstoelen en kruiden mengsel. In italië zijn gebakken courgette bloemen, fiori di zucca fritti, een delicatesse.


Kracht van de natuur in overvloed beschikbaar

In het najaar kun je o.a. op zoek naar pompoen bloemen, korenbloemen, kamille en winterkers. Deze laatste wordt ook wel barbara kruid of timmermanskruid genoemd, omdat timmerlieden vroeger het kruid gebruikten om wonden mee te behandelen.

Natuurgeneeskundig kun je de thee van 20 gram barbarakruid in 1 glas water gebruiken:

  • Bij herstel na een hartaanval of beroerte

  • Winterkers heeft een sterk diuretisch effect waardoor het wordt gebruikt voor nierproblemen en oedeem. De vochtafdrijvende werking helpt bij waterzucht en prostaatkanker adenoom.

  • Is weerstand bevorderend en ondersteund het lichaam bij algemene zwakte en hersteld sterkte en veerkracht.

De kracht van de natuur is er in overvloed voor ons beschikbaar, maar handel wel met respect en pluk waar het mag en niet te veel. Trek er op uit de natuur in en ervaar het moois wat de natuur ons te bieden heeft aan voeding en geneeskracht!


Eetbare bloemen die in Nederland voorkomen:

Begonia Echte heemst Roos Oost-indische Kers Vlijtig Liesje Klaproos Klaver Madeliefje Witte Dovenetel Paarse Dovenetel Heide Goudsbloem Salie Daglelie Anjer Afrikaantje Leeuwebekje Geranium Auberginebloemen Pompoenbloemen Courgettebloemen

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page