Zoeken
  • Riekske

Hooikoorts? Pak de bron aan!

Heerlijk het is lente, kleuren ontpoppen zich in de natuur en de zon laat zich vaker zien.

Alles gaat weer groeien en bloeien en daar horen ook pollen bij.. Dat is voor 20% van de Nederlanders met hooikoorts helaas minder fijn... Neusspay, druppels, tabletten in de aanslag om de symptomen te bestrijden. Maar weet je dat je met de juiste voeding en natuurlijke therapie hooikoorts kan behandelen?! Daar gaat dit blog over..


Hooikoorts? Pak de bron aan!

Hooikoorts is het gevolg van een ontregeld afweersysteem. Een groot deel van de afweer wordt bepaald in je darmen. Een verstoorde darmflora kan aan de basis liggen van allergieën, ook van hooikoorts.


Wat kan er dan allemaal verstoord raken in die darmen?

Ten eerste je darmbacteriën. Je hebt de goede en de slechte en afhankelijk wat jij ze te eten geeft gaan de goodies of de baddies overheersen.


Ook hebben je darmbacteriën invloed op je darmslijmvlies. Er zijn er die de opbouw van het slijmvlies bevorderen of juist remmen. Je darmslijmvlies speelt een belangrijke factor bij allergische reacties. Alle slijmvliezen van mond tot kont zijn met elkaar verbonden. De slijmvliesklachten die je ervaart bij een hooikoortsaanval houden dus verband met de staat van je darmslijmvlies. In mijn praktijk werk ik met zogenaamde ‘slijmvliesopbouwende voedingsadviezen’ en ondersteunende producten om het slijmvlies te herstellen.


Een andere grote trigger van allergische reacties is histamine. Deze stof komt vrij als je lichaam het idee heeft dat er een indringer aanwezig is (een virus, vervelende bacterie en dat soort dingen). Maar als die er eigenlijk niet is krijg je toch alle reacties om de ‘indringer’ eruit te werken: tranende ogen, een loopneus, alles om het virus of de bacterie te verminderen…


Histamine is een onderdeel van de spijsvertering. Het hoort in onze darmen thuis en normaal gesproken hebben we er geen last van. Nadat het zijn taak heeft gedaan, die te maken heeft met het reguleren van de darmfunctie en het beschermen tegen indringers via de darm, hoort het histamine te worden afgebroken door een enzym genaamd diamineoxidase (DAO).


Bij sommige mensen lukt het afbreken niet goed, omdat ze bijvoorbeeld te weinig DAO-enzym aanmaken, of omdat er een te groot aanbod is van histamine, dat hun eigen DAO het niet goed kan afbreken. Er blijft dan teveel histamine achter in de darmen, waardoor ze klachten kunnen krijgen. Nu kun je zo’n probleem op verschillende manieren oplossen. Er bestaan DAO-supplementen en histamineblokkers… maar je zou ook eens op je voeding kunnen letten..


Histamine of histamine vrijmakers zitten namelijk ook in onze voeding.

Het lastige is dat het vaak hele gezonde producten zijn. Sinaasappels enzo. Die je alleen even net niet kunt hebben als je al hooikoorts hebt. Of hi

stamine-overschot in je darmen. Het is een vreemde lijst, die biogene-aminen-voedingsmiddelen-lijst; van avocado tot haring en van rode wijn tot ananas. Niet in alles zit evenveel, en niet iedereen krijgt overal last van.

De vuistregel is: hoe ouder, hoe meer histamine. Dus in oude kaas zit meer dan in jonge kaas. Als richtlijn heb ik een lijst gemaakt van histamine rijke voeding en remmers, want er is gelukkig ook voeding die de histamine remt. Iedereen reageert echter weer anders, dus hou in de gaten hoe jij op voeding reageert en maak je lijst persoonlijk.


Wil je je goed wapenen tegen hooikoorts dan informeer ik je graag over de mogelijkheden binnen mijn praktijk om de bron aan te pakken, door o.a. regulering van je ‘histamine huishouding’, slijmvliesopbouwende voedingsadviezen en een natuurlijk plan met blijvend resultaat!

Enjoy the spring!

Riekske


53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2021 by Healthy Food Works  riekske@healthyfoodworks.nl  06 43791378

 

Algemene voorwaarden

Privacy statement

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now