Zoeken
 • Riekske

Bevrijde Radicalen

Van de eerste zonnige warme dagen geniet ik het meest! Het geeft echter ook wat stress, want sinds m’n 25ste heb ik na een zonnige vakantie in Thailand een aanleg voor overpigmentatie overgehouden. Pigmentvlekken die bij de eerste heerlijke zonnestralen weer tevoorschijn komen. Ik deed er aan de buitenkant van alles aan om het te voorkomen met speciale zonnebrand en de vlekken zogenaamd verminderen met bleek crèmes.Wat me ook aangeraden werd door huidspecialisten het hielp niet echt..


Hoog tijd voor een aanpak van binnenuit!


Ik ben er inmiddels achtergekomen dat deze vlekken veroorzaakt worden door oxidatieschade. Oxidatie is een proces als reactie op zuurstof. De reden dat een appel na t schillen snel bruin wordt en een fiets roest.

Dit gebeurt ook in ons lichaam en is een natuurlijk proces waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze worden in principe gelijk ondervangen door antioxidanten. Als je niet voldoende antioxidanten in je lichaam hebt om de vrije radicalen te bestrijden leidt dit echter tot oxidatieve stress, waarbij de beschadiging van weefsels en organen wordt versneld. Dit kan leiden tot huidveroudering en weefsel schade. Wetenschappers hebben vastgesteld dat oxidatieve stress een rol speelt bij het ontstaan en/of de progressie van meer dan honderd acute en chronische degeneratieve ziekten die voorkomen bij de mens.(*1)

Oxidatieve stress komt veel voor bij mensen die roken, medicijnen slikken, te veel alcohol drinken, te veel in de zon zitten, intensief sporten, suikerrijke en bewerkte voeding eten, blootstaan aan chemicaliën en straling en bij mensen die aan obesitas of hypoglykemie lijden.

Belangrijk is dus een goed evenwicht tussen vrije radicalen (aanvallers) en antioxidanten (verdedigers). Ik zag mijn pigmentvlekken als signaal dat deze verhouding niet op orde was.

Ik ging aan de slag met antioxidanten en liep met een boog om vrije radicalen heen.

De vlekken zijn daardoor enorm verminderd. Ik heb de veroorzakers en de verdedigers voor je op een rijtje gezet;


Vrije radicalen veroorzakers:

 • Lichamelijke of psychische stress, zorg voor voldoende ontspanning en beweging.

 • Gefrituurd voedsel en gebakken voeding. Probeer meer te stomen en/of rauw te eten.

 • Vervuiling in de breedste zin, luchtvervuiling, roken/alcohol/drugs, medicatie, maar ook verzorgingsproducten met gifstoffen waaronder zonnebrand. Bij Greendump hebben ze een uitgebreid assortiment ‘troepvrije’ zonnebrand.

 • Intensief sporten, bewegen is natuurlijk goed, maar overdrijf het niet.

 • Overgewicht, De stofwisseling wordt verstoord door vrije radicalen die ontstekingen in het spijsverteringskanaal veroorzaken.


Antioxidanten, de verdedigers;

 • Groente en fruit

 • kruiden en specerijen

 • Kiemen

 • Noten

 • Pitten en zaden

 • Pure chocolade

(*1): Copyright (C) Orthokennis http://www.orthokennis.nl/artikelen/antioxidanten-bij-gezondheid-en-ziekte

26 keer bekeken0 reacties

© 2021 by Healthy Food Works  riekske@healthyfoodworks.nl  06 43791378

 

Algemene voorwaarden

Privacy statement

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now